De actieve behandeling

De beugels

De actieve behandeling, d.w.z. het daadwerkelijk rechtzetten van je tanden, kiezen en kaken gebeurt met behulp van beugels.
Er zijn 2 beugeltypes: uitneembare en vaste beugels. Beide beugeltypes zijn in vele variaties te vinden. Het is vaak nodig om tijdens een behandeling verschillende beugels te gebruiken. Er is namelijk geen beugel die alles kan!

Heel belangrijk is om de beugel goed te dragen, want als je de beugel te weinig of niet draagt, dan werkt de beugel niet en duurt de behandeling veel langer of is zelfs zinloos!

Hieronder vind je een korte uitleg over de meest gebruikte beugels in onze praktijk. Bij het plaatsen van de beugel krijgt iedere patient sowieso een uitgebreide uitleg.

 

De plaatbeugel

De plaatbeugel is een uitneembare beugel die zorgt voor kleine veranderingen aan de stand van de tanden en kiezen. De plaat is van kunststof met metalen haakjes of draden. Als de orthodontist een plaatbeugel wil laten maken, moet er eerst een digitale scan worden gemaakt. Het orthodontisch laboratorium maakt van deze scans gipsmodellen en hierop wordt de plaatbeugel gemaakt.

Otho-Van-Os-012

 

De blokbeugel

De blokbeugel is een uitneembare beugel die ervoor zorgt dat stand van de kaken verandert. Dit is mogelijk bij patiënten die een terugliggende onderkaak, een zogenaamde “overbeet” hebben en heel belangrijk, nog in de groei zijn!
De blokbeugel is een beugel die op de onder- en bovenkaak steunt. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat je tijdens het slikken en praten de kaakspieren zo gebruikt dat de onderkaak in de goede stand groeit.
Om de blokbeugel te maken, worden eerst afdrukken en een constructiebeet gemaakt. Hierna maakt het orthodontisch laboratorium de blokbeugel.

 

De buitenboordbeugel

De buitenboordbeugel is een uitneembare beugel met 2 functies. Hij zorgt voor correctie van de stand van de kaken doordat de groei in de bovenkaak geremd wordt. En hij verplaatst de achterste kiezen of houdt deze juist op hun plek. De buitenboordbeugel zit vast aan metalen bandjes op de achterste kiezen in de bovenkaak. Via een nekband of pet wordt de benodigde kracht op het gebit uitgeoefend. Het aantal uren dat je de beugel draagt is van belang voor de werking ervan en wordt aangegeven bij het plaatsen van de beugel. Met eten, sporten en wilde spelletjes kan de beugel beter worden uitgedaan.

 

De slotjesbeugel

De slotjesbeugel is een beugel die elke tand of kies afzonderlijk in alle richtingen kan plaatsen. Op elke tand of kies wordt een slotje met speciale lijm geplakt. Soms worden er op de laatste kiezen ook bandjes geplaatst. Door deze slotjes en bandjes wordt eendraad aangebracht die de tanden en kiezen in een bepaalde richting verplaatst. Ongeveer eens in de 4 tot 5 weken wordt de beugel gecontroleerd en eventueel een nieuwe draad geplaatst. Soms moet je ook nog elastieken bij de slotjesbeugel dragen, dit is om de kiezen en tanden in de boven en onderkaak goed op elkaar af te stemmen. Na het plaatsen van de slotjes en elke nieuwe draad zullen je tanden en kiezen een paar dagen een beetje gevoelig zijn. Het is heel belangrijk om je tanden en kiezen goed te poetsen, omdat er makkelijk etensresten achter de slotjes blijven zitten die tandvleesontstekingen en gaatjes kunnen veroorzaken.

 

Retentiefase

Als de actieve behandeling afgelopen is, is het heel belangrijk om het bereikte resultaat vast te houden. Tanden en kiezen hebben namelijk de neiging om naar hun oude stand terug te gaan. Er zijn verschillende methoden om dit te voorkomen. Tegenwoordig worden er vaak spalkjes / draadjes achter de tanden geplakt. Deze spalkjes kunnen vrij lang blijven zitten. Het is wel belangrijk er voorzichtig mee om te gaan en goed te poetsen.
De eerste periode wordt door de orthodontist gecontroleerd of het bereikte eindresultaat voldoende stabiel blijft. Deze fase duurt ongeveer 1,5 jaar, waarin meestal maar enkele bezoeken nodig zijn. Wanneer er geen veranderingen meer verwacht worden, wordt de tandarts gevraagd de controle van de spalkjes over te nemen en bij eventuele problemen de patiënt even terug te verwijzen. Als je merkt dat het spalkje loszit of beschadigd is, moet je contact opnemen met de orthodontist.

In sommige gevallen kan het ook nog nodig zijn om een uitneembare nachtbeugel te gebruiken. Dit gebeurt meestal als er een uitgebreide kaakverplaatsing of verbreding van de bovenkaak heeft plaatsgevonden of wanneer de spalkjes onvoldoende blijven zitten. Deze beugel zal ca. 1 jaar afbouwend gedragen moeten worden totdat het resultaat stabiel is.

De retentiefase duurt ongeveer 1 tot 1,5 jaar en is net zo belangrijk als de actieve behandeling!

Quotes worden geladen..